Jau iepriekšējā gadā sāku pildīt vienu no saviem gada mērķiem - izlasīt vismaz 50 grāmatas, tajā skaitā arī kaut ko no daiļliteratūras. Viena no grāmatām ko pēdējā laikā izlasīju, bija “A Thousand Splendid Suns“ jeb latviski grāmatu sauc “"Tūkstoš sauļu mirdzums”. Grāmata ir par kādas sievietes dzīvi, kura dzīvo Afganistānā. Daudz par grāmatu nestāstīšu, citādāk jums nebūs interesanti lasīt, bet pilnīgi noteikti tā ir grāmata, kuru es iesaku izlasīt. Vairākas naktis man bija tā, ka negribēju likt nost grāmatu, taču pulkstenis rādīja, ka laiks jau doties pie miera. Ļoti, ļoti laba grāmata.
Lasot daiļliteratūras grāmatas pievēršu uzmanību arī tam, ko cilvēki grāmatās ēd, kādus ēdienus. Tā kā mana iztēle ir ļoti bagātīga un spēju iedomāties kā ēdiens garšo un smaržo (es ceru, ka tas ir normāli :D ), zināju, ko gribu pagatavot. Protams, kā vienmēr - improvizēju, bet galarezultātā ieguvu ēdienu un garšu, kuru biju iedomājusies. Tā nu tapa jēra gaļa ar lēcām un dažādām garšvielām.
Nepieciešamie produkti:
Jērs (500g)
Lēcas (300 g)
Vairāki mazie sīpoliņi vai viens liels
3 burkāni
Olīveļļa
3 ķiploka daiviņas
Grieķu jogurts
Pētersīļi
Konservēti tomāti
Garšvielas - kumīns, kurkuma, laurulapa, pipari, sāls
Ūdens
Nepieciešamais virtuves inventārs:
Māla podiņš, kuru drīkst likt krāsnī
Virtuves dēlītis dārzeņiem
Virtuves dēlītis gaļai
Nazis dārzeņiem
Nazis gaļai
Krāsns
Pagatavošana:
Sāk sildīt krāsni un paralēli nomizo un sagriež sīpolus un ķiplokus. Kārto podiņa apakšā un aplej ar olīveļļu un samaisa.
Noskalo jēra gaļu un sagriež gabaliņos, un liek klāt pie sīpoliem. Samaisa. Lai jēra gaļa būtu mīkstāka, to liek gatavoties pašu pirmo, jo paiet diezgan ilgs laiciņš, līdz tā pagatavojas. Pievieno visam garšvielas (liek pēc sajūtām, ja gribas kādu garšvielu vairāk sajust, liek vairāk)
Kamēr gaļa gatavojas, nomizo un sagriež burkānus, pēc tam tos pievieno klāt gaļai.
Kad viss jau sasautējies, pievieno konservētos tomātus, un turpina sautēt.
Pēc kāda laika, kad gaļa jau gandrīz gatava, pievieno noskalotas lēcas un turpina ēdienu gatavot krāsnī.
Viss gatavs tajā brīdī, kad gaļa ir pagatavojusies un lēcas izvārījušās.
Pasniedz ar kapātiem pētersīļiem un grieķu jogurtu.
Nezinu, vai man izdevās pagatavot maltītī līdzīgu kā gatavo Afganistānā, bet es noķēru garšu, par kuru biju iedomājusies. Maltīti var ēst tāpat, vai pievienot klāt rīsus.
Izmēģini recepti, dalies, kā arī pastāsti draugiem par to! :)
Labu apetīti!
Krēmīga, krāsaina un zaļa maltīte pastas mīļotājiem!