Vasara ir lielisks laiks, lai uzņemtu vitamīnus!
Un kur gan citur vēl tos meklēt, ja ne sezonas ogās, augļos un dārzeņos! Taču šoreiz izpētīsim, kas labs populārākajās ogās, un kur tās likt lietā!
ĶIRŠI
Bagātīgs antioksidantu avots.
Satur miega hormonu - melatonīnu.
Satur antocianīnu - vērtīgs Tavai atmiņai un kognitīvajām funkcijām.
C, B1, B2, B6 un niacīna avots. K, Cu avots.
Pagatvo gardu augļu un ogu smūtiju
Iemērcē tos grieķu jogurtā, kuram pievienots ekstrakts, sasaldē un baudi,
Gatavo ķiršu mērci, kuru pasniegt kopā ar gaļu
Uzglabā gatavojot dažādus ievārījumus, vai saldē
Ēd tos svaigus,
Pievieno rīta putrai.
MELLENES
Ogās esošie antioksidanti veicina smadzeņu darbību.
Uzlabo asinsriti.
C, E, B1, B2, B6 vitamīnu, folātu un niacīna avots.
K, Fe, Zn avots.
Lieliski garšos kopā ar svaigajiem lapu salātiem
Pagatavo svaigu ogu mērci un pievieno biezpienam
Ziemas sezonā vari ēst arī saldētas vai žāvētas mellenes
Pievieno brokastīm vai paņem līdzi uzkodā!
ZEMENES
Satur vairāk C vitamīna nekā apelsīni.
Folāti nepieciešami asinsrades sistēmai.
Ellagīnskābe samazina kolagēna sabrukšanu ādā, sargā no saules kaitīgās ietekmes.
Folātu, Mn, K avots.
Pievieno svaigajiem lapu salātiem, kuriem pievieno arī sieru
PagatAvo pats savu ogu saldējumu, sasaldējot
Pagatvo smūtija bļodu, pievienojot citus augļus, jogurtu un riekstus
AVENES
Satur C vitamīnu un luteīnu, kurš ir nepieciešams redzes funkcijām.
Bagātīgs antioksidantu avots.
Mn, Cu, folātu avots.
Pagatvo gardu kūku vai pīrāgu
Pagatavo mērci, kura būs kā gards papildinājums gaļas ēdieniem, kā arī dažādiem desertiem, piemēram, saldējumam
Lieliski garšos dažādos svaigajos salātos!
Krēmīga, krāsaina un zaļa maltīte pastas mīļotājiem!